Maatalousmuseon kesäkohde
Jo vuodesta 2008 alkaen Sarka on nimennyt joka vuosi erityisen kesäkohteen. Kesäkohde toimii Saran etäkohteena kesäkauden ajan ja museon tiloihin tulee kesäkohteesta kertova näyttely. Vuotuisella kesäkohteen valinnalla on pyritty tuomaan esille eri tyyppisiä maataloushistoriaan liittyviä kokoelmia, kohteita ja historiallisia ympäristöjä, sekä nostamaan maataloushistorian harrastuneisuuden arvostusta Suomessa.
Kesäkohdestatusta voi hakea mikä tahansa ammatillinen, tai ei-ammatillinen maataloustemaattinen museo tai matkakohde. Kesäkohde voi sijaita missä päin Suomea tahansa. Kohde valitaan hakijoiden joukosta ja vaikka vuosittaiset painotukset ovat saattaneet vaihdella, tietyt kriteerit ovat olleet alusta asti valintaprosessissa mukana. Edellytämme museon kesäkohteelta aktiivista toimintaa, tuntemusta sen omasta esineistöstä tai rakennuskannasta ja sitä, että kohde on avoinna yleisölle. Samoin kohteen asianmukainen ja jatkuva hoitaminen nousevat vuotuisissa kesäkohteissa esille.
Maatalousmuseon kesäkohteen valinnalla haluamme nostaa maataloushistorian harrastuksen ja paikallisen kulttuuritoiminnan arvostusta. Kohde valitaan useiden hakijoiden joukosta eri kriteerien perusteella. Kohteen on oltava toiminnaltaan aktiivinen, oman esineistönsä tai rakennuskantansa tarinat tunteva ja sen on otettava vastaan vierailijoita. Kohdetta tulee hoitaa jatkuvuudella ja asianmukaisesti.
Saran kesäkohde 2024: Talonpoikaismuseo Yli-Kirra
Suomen maatalousmuseo Sarka on valinnut vuoden 2024 kesäkohteekseen Talonpoikaismuseo Yli-Kirran Punkalaitumelta. Museo sijaitsee paikan alkuperäisen maatilan talouskeskuksessa, joka on tyyliltään perinteinen, satakuntalaiseksi umpipihatyyliin rakennettu talonpoikaistalo. Usean hehtaarin alueelle levittyvällä museoalueella pääsee tutustumaan moniin esimerkkeihin erilaisista talonpoikaisrakennustyypeistä aitoista ja miespihasta aina yhä käytössä olevaan savusaunaan asti. Museo on myös monelle tuttu Mauri Kunnaksen Koiramäki -kirjoista, sillä perustuuhan kirjan maalaistalo juuri Yli-Kirran alueeseen.
Museon toimintaa hallinnoi ja ylläpitää Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistys ry, jonka ansiosta Yli-Kirran museotoiminta saatiin alulle. Tämä 1947 perustettu yhdistys perustamisestaan vain viisi vuotta myöhemmin haltuunsa osa Yli-Kirran tilasta ja ryhtyi palauttamaan sitä alkuperäisen asunsa muotoon. Museo vihittiin juhlallisin menoin käyttöön 1.8.1954 ja sen 70-vuotisjuhlat vietetään tulevana kesänä museon perinteen mukaisesti Punkalaitumenpäivänä.
Sarka haluaa antaa tunnustusta Talonpoikaismuseo Yli-Kirran toiminnalle, jossa sen aktiivinen yhdistys on esimerkillisesti ylläpitänyt paikallishistoriaa ja säilyttänyt sitä jälkipolville. Yhdistys on lisäksi edistänyt kokoelmiensa saatavuutta digitoimalla suuren osan punkalaitumelaisen valokuvaaja Sulo Uuton noin 17 000 negatiivin kuvakokoelmasta. Yhdistys näyttäytyy aktiivisena toimijana myös paikallisyhteisössään. Vapaaehtoisvoimin on jo vuodesta 1992 lähtien järjestetty Kaikkien aikojen maatalousnäyttely -perinnetapahtuma, joka tuo paikalle tuhansia kävijöitä yhden viikonlopun aikana. Tällöin vieraat pääsevät tutustumaan perinteisen maatalouden ajan töihin. Tämä pitkäaikainen toiminnan jatkuvuus, paikallisyhteisön yhteen tuominen museotoiminnan nimissä ja erilaisten elämysten tarjoaminen olivat seikkoja, jotka voittivat kesäkohteen valitsijat tänä vuonna puolelleen.
Talonpoikaismuseo Yli-Kirraan pääsee tutustumaan museon kesäkauden ajan 21.6.-11.8.2024. Museo on kesäkaudella avoinna perjantaista sunnuntaihin kello 11-17. Museoalueen kahvila palvelee vierailijoita aukioloaikojen puitteissa.
Aikuisten liput museoon ovat 7€ ja 7-15 –vuotiaat 3€. Perinnetapahtumassa on erillinen lippuhinnasto. Ajankohtaiset uutiset ja tapahtumat voi tarkistaa museon kotisivuilta tai Museoraitti -sivustolta.
Lisätietoja Talonpoikaismuseo Yli-Kirrasta:
Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistys ry:n puheenjohtaja Kalevi sillanpää 040 543 3019 / kalevisillanp@gmail.com
Kesäkohde näkyy Saran toiminnassa monella eri tavoin. Markkinoimme omilla kanavillamme kesäkohdetta kevään ja kesän aikana. Lisäksi kesäkohteesta tehdään juttu museon kesälehteen, Sarka-Sanomiin, sekä museoomme tehdään kohteesta kertova näyttely. Näyttely on esillä koko kesäkauden ravintolasalissamme. Toiveenamme on näyttelyn innostavan kesälomamatkaajia tutustumaa kohteisiin myös paikan päällä. Sarka käy myös itse vierailemassa kesäkohteessa ja sopivan juhlallisena hetkenä museonjohtaja ja muut museon edustajat käyvät kesällä luovuttamassa kesäkohteelle muistolaatan kesäkohdestatuksen saamisesta kuluvalle vuodelle.
Kesäkohde ei jää vain yhden kesän jutuksi, vaan jatkamme usein yhteistyötä Museoraittiverkostossa. Verkosto tarjoaa pienille museoille näkyvyyden lisäksi myös paljon palveluita ja tukea. Lisää tietoa Museoraittiverkostosta saa www.museoraitti.fi tai amanuenssilta.
Kesäkohteet kautta aikojen:
- 2024 Talonpoikaismuseo Yli-Kirra, Punkalaidun
- 2023 Weteraanimoottorikerho Wanha Woima, Oulainen
- 2022 Annalan kotiseutumuseo, Pyhäjoki
- 2021 Korteniemen perinnetila, Tammela
- 2020 Suomen Asutusmuseo, Lapinlahti
- 2019 Kaiturin tila, Masku
- 2018 Riuttalan Talonpoikaismuseo, Kuopio
- 2017 Pattoin perintötalo, Juva
- 2016 Hinnerjoen kotiseutumuseo, Hinnerjoki
- 2015 Liperin maaseutumuseo Tähkä, Liperi
- 2014 Toivosen Eläinpuisto ja Talonpojanmuseo, Kälviä
- 2013 Liehtalanniemen museotila, Puumala
- 2012 Eurajoen maatalousmuseo, Eurajoki
- 2011 Riihipihan museoalue, Vuolijoki
- 2010 Yläneen kotiseutumuseo, Yläne
- 2009 Anttilan tila, Nilsiä
- 2008 Ylä-Tihtarin tila, Korpilahti
Ota yhteyttä:
-
Senna Levonen
Amanuenssi
Sähköpostiosoite: senna.levonen@sarka.fi Puhelinnumero: 02 7637 7019 / 045 783 32438 -