Ruisleipä

Ruisleipä -kiertonäyttely kertoo tuosta suomalaisesta erikoisuudesta, joka maistuu niin vanhoille kuin nuorille. Elintarvike valittiin kansanäänestyksessä vuonna 2016 Suomen kansallisruuaksi.  Suuri suosio juontaa juurensa rukiin viljelyn ja leivän pitkään historiaan maassamme.

Ruisleipä muodosti vuosisatojen ajan suomalaisen ruokakulttuurin kulmakiven ja elämän perustan. Leipää syötiin lähes joka aterialla. Omassa pellossa kasvatetusta viljasta leivottua leipää arvostettiin ja kunnioitettiin, sillä ruuan saanti oli kovan työn ja hyvien sääolojen tulosta. Leipään liittyi monia uskomuksia ja tapoja. Läntisessä ja itäisessä Suomessa leivottiin eri tyyppisiä ruisleipiä. Nykyään ruisleipää on saatavilla monessa muodossa patongista paahtoleipään ja näkkileivästä sipseihin. Suomalaisten rukiin kulutus on vähentynyt aikojen saatossa uusien kulutustottumusten ja elintarvikkeiden myötä, mutta rakkaus ruisleipään ei ole kadonnut.

Oletko koskaan pohtinut, milloin ruista alettiin viljellä Suomessa? Miksi reikäleivässä on reikä? Miten suomalaisten rukiin kulutus on muuttunut aikojen saatossa? Näyttely vastaa näihin kaikkiin kysymyksiin asiantuntevalla otteella. Näyttelyn on tuottanut Suomen maatalousmuseo Sarka.

Näyttelyn tekniset tiedot:
Näyttely koostuu kymmenestä 70 x 120 cm kokoisesta ripustettavasta planssista.