Ohrapuuroa ja näkkäriä – Suomalaisen kouluruokailun tarina
Kouluruokailu on paitsi tärkeä osa suomalaista koulukulttuuria, myös keskeinen osa suomalaista hyvinvointivaltion ideaa, jossa kaikille lapsille pyritään luomaan yhdenvertaiset mahdollisuudet hyvinvointiin ja oppimiseen.
Kouluissa alettiin tarjota varattomille oppilaille koulukeittoa ja 1900-luvun alussa. Ilmaisen aterian oli tarkoitus houkutella vähäosaisia perheitä laittamaan lapsensa kouluun ja turvata lasten ravinnonsaantia koulupäivän mittaan. Vuonna 1943 Suomessa säädettiin maksuton koululounas jokaisen oppilaan oikeudeksi ensimmäisenä koko maailmassa ja järjestelmä on säilynyt erityisenä globaalissa mittakaavassa näihin päiviin saakka.
Kouluruokailu on kulkenut pitkän matkan köyhäinhoidosta nykyaikaiseksi ruokapalveluksi, joka ottaa toiminnassaan huomioon sekä terveydelliset että sosiaaliset näkökulmat. Matkanvarrelle on kertynyt paljon muistoja, niin hyviä kuin huonojakin. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Hotelli- ja ravintolamuseon kanssa.
Näyttelyn tekniset tiedot:
7 kpl 70 x 120 cm ripustettavia näyttelyplansseja.
Huom! Näyttely on varattavissa maaliskuusta 2025 alkaen.
Kiertonäyttelyn varaukset:
-
Riikka Soininen
Museolehtori
Sähköpostiosoite: riikka.soininen@sarka.fi Puhelinnumero: 02 7637 7014 / 044 2607 338