Syksyn ruokakeskiviikoissa tehdään aikamatkoja menneeseen
Ruokakeskiviikkoisin museolla syvennytään erilaisiin ruokateemoihin kerran kuussa. Vuoden 2023 jälkipuoliskolla tehdään lyhyitä aikamatkoja suomalaisen ruokailun historiaan. Illan aikana kuullaan käsiteltävän aikakauden ruoka-aineista, valmistus- ja ruokailutavoista sekä kokkaillaan aikakauden ruokia nykyaikaisin välinein. Lopuksi päästään maistelemaan tuotoksia. Totutusta poiketen joudumme rajoittamaan osallistujamäärän 20 henkeen.
”Ruokakeskiviikoissa on ollut laajasti erilaisia teemoja, mutta ne ovat olleet luentopainotteisia. Keväällä kokeilumielessä järjestetty karjalanpiirakkatyöpaja sai aiempia Ruokakeskiviikkoja selvästi innostuneemman vastaanoton. Päätimme näin ollen suunnitella syksyn Ruokakeskiviikot kokkailupainotteisemmaksi. Joka kerta päästään yhdessä perehtymään reseptien saloihin ja maistelemaan herkkuja, mutta opitaan myös uutta menneiden aikojen ruokakulttuurista.”, Ruokakeskiviikkojen vetäjä museolehtori Sanna Kiertonen summaa.
Elokuun Ruokakeskiviikkona tehdään aikamatka sotavuosiin ja silloin vallinneeseen säännöstelyn ja niukkuuden aikaan. Illan aikana kuullaan lyhyt katsaus pulavuosiin ja tehdään yhdessä pula-ajan ruokaa, kuten näkkileipää, perunakeittoa ja kahvin ja teen korvikkeita. Syyskuun Ruokakeskiviikon aiheena on rauta-aika. Illan kuluessa selviää, miten Suomessa syötiin maanviljelyn varhaisvaiheissa. Lokakuun Ruokakeskiviikkona matkataan keskiajalle. Hansakauppiaat toivat mausteita ja uusia makuja myös pohjoiseen, ja uusia tapojakin opittiin. Marraskuun Ruokakeskiviikon teemana on 1700-luvun kartanojoulu. Monet nykyiset jouluherkkumme juontavat juurensa aikaan, jolloin joulupöytää ryydittivät kaukomaiden antimet.
”Myös keväällä 2024 on luvassa kokkailua samassa hengessä, kun aikamatka tulee hieman lähemmäs näitä päiviä”, paljastaa Kiertonen.
Ruokakeskiviikot alkavat klo 18 ja ne pidetään museon Aitta-tilassa (Viikkihalli, käynti museon takapihalta). Mukaan mahtuu 20 ilmoittautunutta ja joka kerta kerätään pieni materiaalimaksu. Tervetuloa mukaan!
Lisätietoa Ruokakeskiviikosta:
Sanna Kiertonen
Museolehtori
sanna.kiertonen@sarka.fi
02 7637 7019